Footprints - Praia do Castelejo, Vila do Bispo, Algarve

domingo, 22 de janeiro de 2012

El refugi antiaeri de la plaça del Diamant







































Es tracta d'un dels refugis antiaeris més ben conservats de Gràcia, i és per això que s'ha erigit com un emblema de la memòria històrica de tots els civils que van haver de protegir-se dels bombardejos a Barcelona.

El 1992 es va redescobrir, ja que havia estat tapiat des del final de la guerra. El 1999 el refugi es va tornar a obrir gràcies a la reivindicció d'una plataforma veinal i, finalment, el 2007 va poder obrir-se al públic.

És un refugi molt ben construit: es troba situat a dotze metres sota terra, està folrat de maons, té forma de laberint (per evitar léntrada de metralla), té una cabuda de 200 persones i des dels inicis disposava de llum elèctrica (i també d'il-luminació d'emergència) i una sala de cures. Tot i així, no és - ni ho va ser mal - un lloc agradable: no hi corre gaire aire i la humitat amplifica la sensació d'estar tancat. Un cop sigueu a dins imagineu rodejats de 199 persones més sentint com cauen les bombes, podreu fer-vos una ideia de com v ser la Guerra Civil a la rereguarda.

Sem comentários:

Enviar um comentário